Kısaca KTK diyeceğim bu hem lezzetli hem de sağlıklı krakeri yapmak için işte bir kaç sebeb;
Yeşillik ve sebze tüketmenin keyifli bir yolu olduğu için 2 yaşındaki kızım bile çıtır çıtır yiyebiliyor. Kurutulmuş olduğu halde aslında çiğ olması sebebiyle besin değerlerini ve enzimlerini koruyor olması onu daha sağlıklı bir atıştırmalık haline getiriyor. Bu tarifte tek değişmeyen içerik keten tohumu. Onun dışında mutfağınızda varolan bütün sebze ve yeşillikleri ekleyebilirsiniz. İsteğinize göre her çeşit baharat kullanabilirsiniz. Ben özellikle zerdeçal, susam ve çörekotu mutlaka ekliyorum. Özellikle hafif pörsümüş sebzeler, güçten düşmüş yeşillikler hatta maydanoz saplarını bile kullanabilirsiniz. Kurtulduğu için ağzı sıkı kapalı bir saklama kabında 1 haftaya kadar tazeliğini ve çıtırlığını koruyabilirsiniz.
Öncelikle keten tohumlarını 1 e 1 ölçüsünde su ile bir gece önceden bekletmek gerekiyor. Böylece keten tohumu yumurta akı gibi sebzelerin birleşmesini sağlayan yapışkan bir sıvı salgılıyor. Benim bu tarifimde bolca ıspanak ve 3-4 adet salatalık var. Mutfak robotunda salatalıkları ve ıspanakları çok ince hale gelene kadar çekiyoruz bu sırada keten tohumunu suyuyla beraber ekliyoruz. İstediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Tam ölçü verme konusunda iyi değilim zaten çiğ mutfakta biraz deneme yoluyla kendi yolunuzu çok rahat buluyorsunuz. Robotta hepsini karıştırınca hafif yapışkan ve krep hamurundan daha koyu bir kıvamda hamur elde etmiş oluyoruz. Yağlı kağıtlara ince bir şekilde yayıp kuruyana kadar (45 derecede 7-8 saat ) kurutucuda bekletiyoruz. Çıtır çıtır bir kıvama gelince artık yağlı kağıttan çıkarıp soğuduktan sonra saklama kabına koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder