Perşembe, Mart 15, 2018

Okara Balıksız Köfte

Okara'da nerden çıktı diyeceksiniz şimd:) Hemen söylüyorum soya fasulyesinden çıktı :) Peki nedir bu Okara? Okara ; soya sütü yapılırken suda bekletilmiş soyanın su ile çekilmesinden sonratülbentte süzülmesinden elde edilen posadır. Soya sütünün yapımını daha ayrıntılı başka bir yazıda yayınlayacağım o zamana kadar kısaca bahsedersek suda beklemiş ve kabuklarından arındırılmış fasulyeler güçlü bir blenderda su eklenerek çekilir, altında süzgeç olan bir tülbente dökülür. Alt kaba beyaz soya sütünün ham hali süzülür, tülbentin içinde ise yumuşak dokulu posaya japonca okara denir. Bu lif yönünden zengin ve besleyici posayı mutlaka japonlar güzel bir tarife çevirmişlerdir dedim ve haklı çıktım :) Üstelik suşi yapılırken kullanılan nori yaprağı ile harika bir balıksız deniz mahsülü gibi kokan köfteler elde ettim. 


Tarife gelince; 
250 gramlık soyadan artan posa (Okara) 
3 dal doğranmış taze soğan
1 yaprak makasla çok ince kesilmiş nori kağıdı
1 yk zeytinyağı
1 küçük boy haşlanmış patates
2diş sarımsak
1 tatlı kaşığı soğan tozu
Varsa miso 1 tatlı kaşığı çok yakışıyor
Hepsini çok iyi şekilde karıştırıyoruz. Çok kalın olmayacak köfteler yapıyoruz. Yapışmaz tavada yağsız ya da çok az yağdaönlü arkalı pişiriyoruz. Ben yanına kaju kremasına minik doğtanmış soğan, sarımsak, azıcık elma sirkesi, dereotu ekleyerek beyaz harika bir sos yaptım. Yeşilliklerin üzerine aldığım köftelerle çok yakıştı. Bu benim kendi göz kararı lçülerim. Siz kendi damak tadınızagöre değiştirebilirsiniz. Tuz yerine biraz soya sosuekleyebilirsiniz. Soya fasulyelerini çukurovada gdosu üretim yapan new soy soya ürünlerinden aldım. İnternetten sipariş verebilirsiniz. Haydi üşenmeyin ve deneyin. Hayatınıza hem sağlık hem lezzet katacak:) 

 

Hiç yorum yok: